Dan Goia – consultanta logistica, stivuitoare si echipamente depozit

consultanta logistica, stivuitoare si echipamente depozit

Regenerare acumulatori

SRS este un polimer organic revoluţionar, inventat, patentat şi produs în Japonia. Datorită proprietăţilor sale, SRS a fost premiat în anul 2000 cu echivalentul nipon al premiului Nobel. SRS este un produs ecologic, 100% biodegradabil. Nu este coroziv, inflamabil şi este solubil în apă.

 

Fenomenul de îmbătrânire a acumulatorilor

Uzura acumulatorilor pe bază de plumb şi electrolit acid apare ca urmare a acumulării în timp a unui strat de sulfat de plumb (PbSO4) pe electrozi. În acelaşi timp, ca urmare a reacţiilor chimice scade concentraţia acidului sulfuric care îndeplineşte funcţia de electrolit. Acest fenomen are ca rezultat creşterea rezistenţei interne a acumulatorului. Efectul direct al unei rezistenţe interne mărite este scăderea performanţei respectiv a capacităţii de înmagazinare a energiei. Conform statisticilor, 90% din acumulatorii care se casează sunt victimele sulfatării.

Fenomenul de sulfatare are loc treptat în decursul timpului, capacitatea efectivă a acumulatorului scăzând până la punctul în care acesta nu mai poate fi folosit. Sulfatarea este un proces permanent care are loc chiar şi în situaţia în care acumulatorul nu este în exploatare. De aceea producătorii recomandă încărcarea acumulatorilor depozitaţi şi neutilizaţi la un interval de timp (uzual 6 luni).

 

Principiul de funcţionare

SRS penetrează stratul de sulfat depus pe electrozii acumulatorului, aderând direct la plumbul din care este făcut electrodul. În urma acestui proces sulfatul se desprinde de pe electrozi şi eliberează electrodul, molecula de sulfat fiind returnată către electrolit. Astfel se reface balanţa chimică şi se inversează procesul de uzură. După eliberarea electrodului, SRS face priză la acesta, acoperindu-l şi protejându-l de sulfatarea ulterioară pentru o perioadă de minim 2 ani.

Faţă de soluţiile de care au la bază echipamente care sparg stratul de sulfat prin încărcări controlate cu curenţi de înaltă frecvenţă (aşa numitele regeneratoare baterii), soluţia bazată pe aditivul SRS prezintă mai multe avantaje din care amintim: Simplitatea procedurii, posibilitatea de a regenera mai mulţi acumulatori dintr-o dată, necesitatea unei singure încărcări după aditivare în loc de mai multe, costuri mult mai mici ale aparaturii. De asemenea folosirea SRS nu forţează acumulatorul, deci nu apare riscul de a afecta integritatea electrozilor.

Rezultatele după adiţia de SRS într-un acumulator în stare terminală se văd imediat. La o săptămână după operaţiune, în condiţii de exploatare normală acumulatorul va ajunge să funcţioneze aproape de întreaga sa capacitate. După două săptămâni electrolitul cu aspect noroios va deveni perfect curat.

S-a constatat că în urma restaurării cu SRS, majoritatea acumulatorilor ajung la 95-97% din capacitatea pe care au avut-o când a ieşit din fabrică!

 

Ce tipuri acumulatori pot fi regeneraţi?

Toate tipurile de acumulatori cu electrolit pe bază de plumb-acid utilizaţi în automobile, electrocare, stivuitoare, aplicaţii industriale, telecomunicaţii, inclusiv cei din categoria “fără întreţinere” cum ar fi AGM VRLA, Gel, OPzV.

 

Avantaje

  • Economii pentru beneficiari de până la 50% din costurile de întreţinere şi schimbare a acumulatorilor.
  • Economii de până la 30% la factura de energie electrică. Acumulatorii uzaţi consumă mai mult curent la încărcare decît cei noi.
  • Încărcări mai rare (timpi mai lungi de exploatare între două încărcări) la bateriile de tracţiune.
  • Beneficii pentru mediu prin reducerea drastică a cantităţii de baterii scoase din exploatare.
  • Garanţie pentru bateriile restaurate prin OP1

 

Firme precum Toyota, Mitsubishi, China Telecom folosesc pe scară largă SRS, protejând mediul şi economisind sume importante. Avantajele folosirii SRS au fost recunoscute pe plan internaţional, în prezent existând o reţea de distribuţie în regim de franciză în 23 ţări.

logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: